ehh sembunyi lak ikan tuh |
* ikan sukahati, kt atas tu 5 ikan kembung (utara kata ikn temenung =)
Kisar sekaligus semua
* 20 cili kering (cili boh/segera xsedap)
* 1 bawang besar
* 3 bawang putih
* 1 inci halia
* 1/2 inci kunyit hidup (serbuk kunyit xsedap)
* sikit belacan (optional, letak lagi sedap)
Kisar sorang dia
* 2 biji tomato (tambah kalau nak lagi pekat, kalau malas blend potong je mcm aku hoho)
Perasa
* air asam jawa/3 asam keping/asam limau ikut sedap
* garam, gula, perasa
* daun kesum
* 1 bunga kantan
Pilihan sayur
* tomato/bendi/terung/nenas/belimbing buluh/mangga muda/daun limau purut/daun buas (wow ganas la sape mkn)
CARA - CARA
1. minyak dalam 3 sudu besar, tumis yg kisar banyak2 tu. HARUS sampai pecah minyak
2. masuk air asam jawa, tomato kisar, air secukupnya
3. dah mendidih, letak ikan, bunga kantan
4. ikan dah masak, masuk bendi, daun kesum, tomato
5. adjust rasa masin manis masam tuh pastu angkat lah
senang woo rugi xtry
sumber: kak wana
bonus: lunch set haritu. very d kampung style hewhew
clockwise: ikan temenung grg tepung, asam pedas, gulai ikan, sambal telur, ulams & sambal belacan |
No comments:
Post a Comment