Pages

Saturday, 28 April 2012

Ikan Asam Pedas merah style

sangat suka asam pedas. agak gila bunyinya tapi masa di UIA, selalu ambil kuah masak tempoyak + asam pedas, memang masyuk. tapi kemarin baru pertama kali buat asam pedas (msk tempoyaknya belum juge). senang je sebenarnye ek. tapi yang ni versi merah menyala, yang lagi sesuai dibuat pekat & pedas. yang mak selalu buat tu yg light sikit warna & texture kuah dia, lebih sesuai buat byk kuah utk dihirup slurpp nikmat. baikla, akan cuba buat yang tu nanti2. yang kat bawah ni hasil tangan kemarin tu.

ehh sembunyi lak ikan tuh
BAHAN - BAHAN

* ikan sukahati, kt atas tu 5 ikan kembung (utara kata ikn temenung =)

Kisar sekaligus semua
* 20 cili kering (cili boh/segera xsedap)
* 1 bawang besar
* 3 bawang putih
* 1 inci halia
* 1/2 inci kunyit hidup (serbuk kunyit xsedap)
* sikit belacan (optional, letak lagi sedap)

Kisar sorang dia
* 2 biji tomato (tambah kalau nak lagi pekat, kalau malas blend potong je mcm aku hoho)

Perasa
* air asam jawa/3 asam keping/asam limau ikut sedap
* garam, gula, perasa
* daun kesum
* 1 bunga kantan

Pilihan sayur
* tomato/bendi/terung/nenas/belimbing buluh/mangga muda/daun limau purut/daun buas (wow ganas la sape mkn)

CARA - CARA

1. minyak dalam 3 sudu besar, tumis yg kisar banyak2 tu. HARUS sampai pecah minyak
2. masuk air asam jawa, tomato kisar, air secukupnya
3. dah mendidih, letak ikan, bunga kantan
4. ikan dah masak, masuk bendi, daun kesum, tomato
5. adjust rasa masin manis masam tuh pastu angkat lah

senang woo rugi xtry

sumber: kak wana

bonus: lunch set haritu. very d kampung style hewhew

clockwise: ikan temenung grg tepung, asam pedas, gulai ikan, sambal telur, ulams & sambal belacan


No comments: