Pages

Friday, 16 September 2011

Kek Batik

Selama ni my sister si roshdon tu yg beria buat kek ni. aku ngap aje. but now she's away and toksiah my youngest sis is also at her hostel so there's no one to b bullied tuk wat kek tu. maka tepaksa buat for mini family get together raya ke 11 atau senang cite the second raya weekend aritu. the recipe below is a combination from ilmu mak dan some bloggers (rujuk bwh2). by the by, here's the recipe:

(Because my family heart this cake, even tak jempot org pon mmg akn buat dlm kuantiti yg byk)

Bahan-bahan:

250g butter /sebuku kecik buttercup
200g Milo /sepeket kecil Milo
1 cawan serbuk koko
505g susu pekat manis /setin kecik
2 sudu teh esen vanila
5 biji telur
Secawan air panas (optional utk kek lebih lembut)
600g biskut Marie / 2bungkus

Bahan tambahan optional: Kekacang (hazelnut, almond, pistachio etc)
                                 Plain rice crips (Kellog's plain Rice Krispies)
                                 1sk Nescafe

Topping juga optional:  Homemade chocolate topping (panaskn 3sb butter + 100g
                             cooking choc bar/stengah bar besar + 1sb cocoa powder)
                             Colorful choc rice

Cara-cara:

1. Patahkan biskut marie kpd 2 atau 4 bhgn.
1.1. (utk org normal/kejar masa) Letak kuali besar atas dapur. Terus ke no.2
1.2. (utk org rajin/lebih masa) Utk lapisan kek yg lebih kemas, sediakan loyang
        berasingan. Alas dgn non-stick baking paper/aluminium foil. Pastikan 
        paper/foil lebih tinggi dari loyang.

2. Adunkan kesemua bahan kecuali butter, telur dan biskut (dan bahan tambahan
   optional) dlm satu bekas. Pukul telur dgn hebat dan masukkan ke dlm adunan tu.
   (use mixer if you must, tak guna pon takpe nati nk kacau dlm kuali jugak)

3. Masukkan adunan ke dlm kuali dan kacau smp sebati. Boh butter yg dalam keadaan
    suhu bilik. Kalo butter tu fresh dr peti sejuk, panaskan dulu butter dlm kuali, bila dh
    cair terus masukkan adunan tadi. [make sure api dlm medium  low heat so butter dan lain2 tak hangit]

4. Sentiasa kacau sampai adunan sebati pekat likat berbintil2. Kalo tak nati kek
    sememeh.Tutup api.

5. Masa untuk menggabungkan adunan coklat dan biskut marie (+ bahan tambahan
    optional). Pilihan:

5.1. Masukkan biskut ke dalam kuali dan gaul smp semua biskut bersalut dgn coklat td. 
     Tuang dlm bekas leper. Letak topping kt ats sekali. Sejukkan dlm peti sejuk
     plg kurang dlm 2 - 3 jam sebelum makan. Siapp

5.2. (yg guna loyang lapik ngn wrapper td)

5.2.1 Tuang selapis adunan coklat ke dalam loyang. Susun selapis biskut elok2.
      Tuang lapisan coklat kedua dgn nipis, lepastu susun biskut lagi. ulang sampai
      semua coklat/biskut habis. lapisan coklat interlayer tu nipis je  ok. lapisan last
      sekali yg paling atas tu ialah coklat.

5.2..2 Ratakan kek dgn wrapper yg lebih2 tadi. tekan sikit2 je nati biskut patah lak.
       Dhtu boh dlm peti 2-3 jam. siapp. makan.

Cara potong:  guna pisau yang dibasahkan dan lap pisau tu. Kalo tak biskut crumbs melekat2 kt bhgn atas kek. Potongan seterusnya lap pisau nagn kain/tisu basah.

Sumber: mak, hana, wendy (sila rujuk utk cara letak lapisan biskut step by step)            
Gambar: later sbb card reader cant read anymore. dasar brg free. huh

No comments: