(Because my family heart this cake, even tak jempot org pon mmg akn buat dlm kuantiti yg byk)
Bahan-bahan:
250g butter /sebuku kecik buttercup
200g Milo /sepeket kecil Milo
1 cawan serbuk koko
505g susu pekat manis /setin kecik
2 sudu teh esen vanila
5 biji telur
Secawan air panas (optional utk kek lebih lembut)
600g biskut Marie / 2bungkus
Bahan tambahan optional: Kekacang (hazelnut, almond, pistachio etc)
Plain rice crips (Kellog's plain Rice Krispies)
1sk Nescafe
Topping juga optional: Homemade chocolate topping (panaskn 3sb butter + 100g
cooking choc bar/stengah bar besar + 1sb cocoa powder)
Colorful choc rice
Cara-cara:
1. Patahkan biskut marie kpd 2 atau 4 bhgn.
1.1. (utk org normal/kejar masa) Letak kuali besar atas dapur. Terus ke no.2
1.2. (utk org rajin/lebih masa) Utk lapisan kek yg lebih kemas, sediakan loyang
berasingan. Alas dgn non-stick baking paper/aluminium foil. Pastikan
paper/foil lebih tinggi dari loyang.
2. Adunkan kesemua bahan kecuali butter, telur dan biskut (dan bahan tambahan
optional) dlm satu bekas. Pukul telur dgn hebat dan masukkan ke dlm adunan tu.
(use mixer if you must, tak guna pon takpe nati nk kacau dlm kuali jugak)
3. Masukkan adunan ke dlm kuali dan kacau smp sebati. Boh butter yg dalam keadaan
suhu bilik. Kalo butter tu fresh dr peti sejuk, panaskan dulu butter dlm kuali, bila dh
cair terus masukkan adunan tadi. [make sure api dlm medium low heat so butter dan lain2 tak hangit]
4. Sentiasa kacau sampai adunan sebati pekat likat berbintil2. Kalo tak nati kek
sememeh.Tutup api.
5. Masa untuk menggabungkan adunan coklat dan biskut marie (+ bahan tambahan
optional). Pilihan:
5.1. Masukkan biskut ke dalam kuali dan gaul smp semua biskut bersalut dgn coklat td.
Tuang dlm bekas leper. Letak topping kt ats sekali. Sejukkan dlm peti sejuk
plg kurang dlm 2 - 3 jam sebelum makan. Siapp
5.2. (yg guna loyang lapik ngn wrapper td)
5.2.1 Tuang selapis adunan coklat ke dalam loyang. Susun selapis biskut elok2.
Tuang lapisan coklat kedua dgn nipis, lepastu susun biskut lagi. ulang sampai
semua coklat/biskut habis. lapisan coklat interlayer tu nipis je ok. lapisan last
sekali yg paling atas tu ialah coklat.
5.2..2 Ratakan kek dgn wrapper yg lebih2 tadi. tekan sikit2 je nati biskut patah lak.
Dhtu boh dlm peti 2-3 jam. siapp. makan.
Cara potong: guna pisau yang dibasahkan dan lap pisau tu. Kalo tak biskut crumbs melekat2 kt bhgn atas kek. Potongan seterusnya lap pisau nagn kain/tisu basah.
1. Patahkan biskut marie kpd 2 atau 4 bhgn.
1.1. (utk org normal/kejar masa) Letak kuali besar atas dapur. Terus ke no.2
1.2. (utk org rajin/lebih masa) Utk lapisan kek yg lebih kemas, sediakan loyang
berasingan. Alas dgn non-stick baking paper/aluminium foil. Pastikan
paper/foil lebih tinggi dari loyang.
2. Adunkan kesemua bahan kecuali butter, telur dan biskut (dan bahan tambahan
optional) dlm satu bekas. Pukul telur dgn hebat dan masukkan ke dlm adunan tu.
(use mixer if you must, tak guna pon takpe nati nk kacau dlm kuali jugak)
3. Masukkan adunan ke dlm kuali dan kacau smp sebati. Boh butter yg dalam keadaan
suhu bilik. Kalo butter tu fresh dr peti sejuk, panaskan dulu butter dlm kuali, bila dh
cair terus masukkan adunan tadi. [make sure api dlm medium low heat so butter dan lain2 tak hangit]
4. Sentiasa kacau sampai adunan sebati pekat likat berbintil2. Kalo tak nati kek
sememeh.Tutup api.
5. Masa untuk menggabungkan adunan coklat dan biskut marie (+ bahan tambahan
optional). Pilihan:
5.1. Masukkan biskut ke dalam kuali dan gaul smp semua biskut bersalut dgn coklat td.
Tuang dlm bekas leper. Letak topping kt ats sekali. Sejukkan dlm peti sejuk
plg kurang dlm 2 - 3 jam sebelum makan. Siapp
5.2. (yg guna loyang lapik ngn wrapper td)
5.2.1 Tuang selapis adunan coklat ke dalam loyang. Susun selapis biskut elok2.
Tuang lapisan coklat kedua dgn nipis, lepastu susun biskut lagi. ulang sampai
semua coklat/biskut habis. lapisan coklat interlayer tu nipis je ok. lapisan last
sekali yg paling atas tu ialah coklat.
5.2..2 Ratakan kek dgn wrapper yg lebih2 tadi. tekan sikit2 je nati biskut patah lak.
Dhtu boh dlm peti 2-3 jam. siapp. makan.
Cara potong: guna pisau yang dibasahkan dan lap pisau tu. Kalo tak biskut crumbs melekat2 kt bhgn atas kek. Potongan seterusnya lap pisau nagn kain/tisu basah.
No comments:
Post a Comment