Pages

Friday 22 June 2012

resipi air asam for beginner/ ikan bakar

semalam tringin mkn ikan bakaq. maka harus ada air asam yg selama sangatlah tidak konfiden aku membuatnya (i.e. tak pernah buat sndr, hnya ikot arahan mak). pastu came across this googled recipe yg mengakibatkan pembuatan air asam sebanyak dua kali sbb laku hohoho. sedap sgt ke? ntah tanya la famili aku. for me, ok la, passable for air asam utk ratahan bersama ikan bakaq tersebut

BAHAN air asam

blender/tumbuk:
10 cili padi
1 cili merah
seketul bwg besar ( saiz sederhana)
sebiji tomato
3/4 sudu teh pati asam jawa
1 inci beacan
2 sudu besar gula (tidak menggunung ye)
2 sudu teh garam (tidak menggunung jugak)
air limau nipis/kasturi (setengah biji)
1 sudu besar sos cili (optional)

hiris:
5 - 10 cili padi (ikut pedas tolerance)
seketul bwg besar
sebiji tomato

CARA:
-- blender atau tumbuk benda2 tu dgn air sikit je. boh dlm bekas gaulan.
-- masukkan hirisan bawang besar (kalo rajin ramas dlm air asam td so air bwg terembes)
-- masukkan hirisan cili padi & tomato.
-- adjust rasa


ikan bakar:
-- garam kunyit ikan merah (kerisi) / temenung (kembong)
-- balut dgn daun lengkuas / pandan (optional, kalo balut aroma dia lg besh)
-- grill atas nonstick pan

No comments: